Seizoens update

Geplaatst op

Tijd voor een update! Het seizoen is in volle gang en er zijn veel ontwikkelingen geweest de laatste tijd. Vandaar even een update!

De trainingen

In de winter trainen wij 4 keer per week op de ijsbaan in Alkmaar. Daarnaast doe ik 1 keer per week aan krachttraining en fiets ik ongeveer 2 keer per week. Het weekend staat voor mij voornamelijk in het teken van wedstrijden. Dit jaar zit ik in een vrij jong team en dit houdt in dat ik de enige van mijn categorie ben. Tijdens trainingen is dit soms wel lastig, omdat ik een ander schema draai. Des al niettemin ben ik erg tevreden over de trainingen tot nu toe en heb ik het erg naar mijn zin in het team!

De wedstrijden

In december ben ik op eigen houtje op een trainingskamp naar Inzell geweest. Daar heb ik ook wedstrijden gereden en reed ik mijn eerste pr’s van dit seizoen! Op de 500 meter scherpte ik mijn tijd aan naar 40.80 (was 41.09) en op de 1000 meter ging er een flinke hap vanaf naar 1.20.67 (was 1.22.30). Dit was voor mij een bevestiging dat ik goed bezig was en dit gaf mij nog meer motivatie!

Toen ik in een gekke bui was in oktober, heb ik een 3km gereden. Dit was voor mij 4 jaar geleden en het was ook wel eens tijd voor een pr! Ik reed 12 seconden van mijn pr af en zette een tijd van 4.41.97 neer. Omdat ik nu bijna al de afstanden had gereden, besloot ik in januari om ook een 1500 te rijden. Een 1500 meter is een lastige afstand. Je kan namelijk niet vollebak starten en moet de race dus indelen. Zelf heb ik altijd moeite gehad met de 1500 meter en ben er zelfs een hele tijd bang voor geweest. Vorig jaar had ik 1 1500 meter gereden, maar mijn pr stond nog uit 2014. De race verliep precies zoals ik wilde en ik reed een pr van 6 seconden! De tijd die ik reed was 2.05.22. Zelf had ik nooit verwacht dat ik dit zou kunnen rijden en ben onwijs blij met de progressie die ik dit seizoen laat zien!

De komende periode

Over ongeveer een week start de 3e wedstrijd van de Holland Cup cyclus. Deze keer sta ik aan de start in Tilburg! Het is nog niet bekend op welke afstanden ik mag starten, maar dat hoor ik deze week. Verder zal ik nog een aantal wedstrijden in Thialf rijden om mijn tijden nog verder aan te scherpen. De laatste wedstrijd van dit seizoen zal de Holland cup finale/NK NEO’s zijn. Deze vindt plaats op 3 maart in Groningen.

Ik ben klaar voor het laatste gedeelte van dit seizoen! Voor mij kan dit seizoen nu al niet meer stuk!

 

Hieronder een filmpje van mijn 1000 meter op Holland cup 2 in Alkmaar:

Het zomerseizoen tot nu toe

Geplaatst op

Het is alweer augustus! Eind september begint het nieuwe winterseizoen alweer en het is dus tijd voor een update over het zomerseizoen tot nu toe!

Hoe begon het?

Mijn zomerseizoen begon ik in een geheel nieuw team, op een nieuwe locatie. In plaats van alle trainingen in Haarlem en omgeving volgen, moest ik nu richting Alkmaar. Een nieuwe omgeving en een nieuw team was best wel even wennen, maar ik heb het ontzettend naar mijn zin!

Helaas was ik het winterseizoen uitgekomen met een blessure en deze blessure zat me in het begin van de zomer flink in de weg. Na veel onderzoeken en fysio bezoekjes, was het nog niet duidelijk wat het probleem was. Uiteindelijk hebben we een tijdelijke oplossing kunnen vinden, waardoor ik pijnvrij alle trainingen kon volgen. In het begin van de zomer staan alle trainingen in het teken van conditie en kracht opbouwen. We hebben dus veel kilometers gemaakt op de fiets en veel zware skeeler- en sprongtrainingen gehad.

Het vervolg

Eind juni ging Thialf open voor een aantal weken. In deze weken heb ik samen met een paar teamgenoten veel ijsuren gemaakt en genoten van het zomerijs! Toen de periode van het zomerijs van Thialf bijna afgelopen was, heb ik samen met twee andere teamgenoten besloten om naar Inzell te gaan. Een week later zaten wij met zijn drieën inclusief een trainer voor een week in Inzell! Tijdens die week hebben we vooral zwaar getraind en veel gelachen. Samen met mooi weer en goede resultaten tijdens trainingen, zorgde dit voor een top week in het zuid Duitse Inzell.

Op dit moment is de ijsbaan in Leeuwarden voor een weekje geopend voor zomerijs. Hier zal ik de komende dagen ook veel te vinden zijn om zoveel mogelijk ijsuren te maken voor het komende winterseizoen!

De winter

Ookal is het nu prachtig weer, voor mij staat alles alweer in het teken voor de komende winter. Op dit moment ben ik alweer bezig met doelen stellen voor dit seizoen. Deze doelen staan niet alleen in het teken van prestaties, maar ook technische en mentale doelen. Al deze doelen staan in het teken van zo hard mogelijk gaan schaatsen, niet alleen tijdens dit seizoen, maar ook in de toekomst.

Begin oktober moet ik al mijn tijden hebben gereden, wil ik mij plaatsen voor de Holland Cup cyclus. Via deze Holland Cups kan ik mij weer plaatsen voor de NK’s. De komende periode zal dus in het teken staan van snelheid kweken en klaarstomen voor het komende seizoen! Klik hier om een aantal nieuwe foto’s te zien!

Nieuw team!

Geplaatst op

Een nieuw team!

Het zomerseizoen is ondertussen alweer een tijdje bezig. In mei ben ik van start gegaan in een nieuw team. Komend seizoen zal ik trainen bij de Baanselectie in Alkmaar, onder leiding van Erwin van de Griek en Marieke Stam. Ik hoop in dit team het uiterste uit mezelf te kunnen halen en om me in de winter te kunnen mengen in het senioren circuit!

De trainingen

In de zomer zien de trainingen er voor mij net wat anders uit dan in de winter. In de periode mei tot en met september staan de trainingen volledig in het teken van voorbereiding op de winter. Waar we in de winter voornamelijk op het ijs staan, gaan we nu veel skeeleren, wielrennen, droogtrainen en krachttrainen. Zodra er in juli zomerijs in Leeuwarden en Heerenveen ligt, maken wij hier gebruik van. De trainingen in de zomer zijn vaak zwaarder dan in de winter en het wordt dus aanpoten geblazen!

De meeste trainingen vinden plaats in de omgeving van Alkmaar en dit is voor mij veel reizen. Sponsoren voor komend seizoen zijn nog altijd welkom! Heb je interesse? Ga dan naar deze pagina!

Er zijn ook nieuwe video’s toegevoegd! Neem snel een kijkje op deze pagina!

Een impressie

De afgelopen weken hebben wij getraind op de skeelerbaan, de Klimduin in Schoorl, op de fiets en in de krachtruimte. Tijdens zo’n klimduintraining moeten wij bijvoorbeeld 15 keer deze duin oprennen en tijdens een skeelertraining focussen wij voornamelijk op technische punten. Fietsen daarentegen doen wij vooral om de conditie op peil te houden. De gehele zomer staat in het teken van keihard trainen richting de plaatsingswedstrijden in september. Mijn doel dit seizoen zal dan ook zijn om op een NK sprint/NK afstanden te staan. Afgelopen jaar reserve, dit jaar hopelijk aan de start…

Ik heb in ieder geval heel veel zin in komend seizoen in een nieuw team!

Einde seizoen

Geplaatst op

Dit was het alweer, seizoen 2017-2018 zit erop! Helaas heb ik mijn seizoen niet kunnen afsluiten zoals ik wilde vanwege een blessure, maar wat heb ik genoten!

Progressie

Dit jaar ben ik overgestapt op nieuwe ijzers en dat was in het begin nog wel even wennen! Al snel merkte ik dat het de juiste stap is geweest. Technisch maakte ik grote stappen en de snelheid kwam steeds meer. Helaas kwam de snelheid net wat te laat om me te plaatsen voor de eerste Holland Cup. Maar dat zorgde er juist voor dat ik harder dan ooit ging trainen om er bij de tweede Holland Cup wel bij te zijn! Dit lukte dankzij verschillende trainingskampen en ik liet mij hier van mijn beste kant zien. Dankzij deze prestatie plaatste ik me voor de volgende twee Holland Cups en kon ik mij meten met de absolute Nederlandse top.

Het gevoel

Het gevoel om langzaam weer terug te komen op mijn oude niveau is geweldig. Na een aantal jaren keihard te hebben geknokt, heb ik dit seizoen voor het eerst weer het gevoel gehad dat het er nog in zit. Ik heb onwijs veel plezier in het schaatsen en geniet er elke dag weer van. Dankzij dit plezier lukt het mij om alles uit mezelf te halen, elke training weer.

Volgend seizoen

Volgend seizoen ga ik er dan ook weer vol voor om dit seizoen te overtreffen. Zo hoop ik volgend jaar mee te doen aan mijn eerste NK senioren en me op de Holland Cups weer kan meten met de top van Nederland. Verder ga ik ervoor om technisch en fysiek op mijn top te komen en ga ik genieten van elke wedstrijd en training die ik rij!

En nu?

Nu ga ik de komende 3 weken ongeveer even rust nemen en genieten van andere dingen. Zo loop ik bijvoorbeeld stage bij House of Sports. De afgelopen periode heb ik hard meegewerkt om de Coolste Baan van Nederland zo mooi mogelijk te laten verlopen en dat hebben we mooi afgesloten met een uniek WK Allround in het Olympisch Stadion. Om in dat volle stadion rond te lopen gaf kippenvel en enorm veel motivatie om daar ook ooit een keer te mogen staan..

Op naar volgend seizoen!!!

 

 

 

 

Talentboek

Geplaatst op

Om elk jaar optimaal te kunnen trainen, is het van belang dat ik een aantal keer op trainingskamp ga. Dit kost natuurlijk veel geld. Aangezien ik elke dag train en daarnaast nog studeer, heb ik geen tijd om nog te werken. Dit is de reden dat ik een crowdfunding ben gestart op Talentboek. Talentboek is een organisatie die jonge talenten een platform bieden om geld op te halen voor een bepaald doel binnen hun sport. Iedereen kan een zelfgekozen bedrag doneren en hiermee de sporter steunen.

Hieronder staat mijn donatiedoel uitgelegd zoals deze ook op Talentboek staat:

“Mijn naam is Jamie Schelling en ik ben 20 jaar oud. Op mijn 5e ben ik begonnen met schaatsen en op mijn 7e reed ik mijn eerste wedstrijd. Sindsdien ben ik niet van de ijsbaan af te slaan en sinds mijn 11e train ik dan ook op topsport niveau. Elke dag doe ik wat ik het allerleukste vind: Keihard trainen om de beste schaatsster te worden! Op dit moment train ik zo ongeveer 9 keer in de week en ga ik per jaar ongeveer 3 keer op trainingskamp. Het afgelopen seizoen heb ik op een haar na het NK Sprint senioren gemist en nu wil ik er alles aan doen om het volgend jaar wel te halen! Hiervoor wil ik komend jaar weer ongeveer 3 keer op trainingskamp en dit kost veel geld… Omdat ik naast mijn studie en sport geen tijd heb om te werken, is het erg lastig om dit te betalen. Mijn doel is om 1000 euro op te halen en hiervan kan ik zeker 2 keer op trainingskamp! Dankzij deze trainingskampen is de kans groter dat ik komend seizoen het NK wel haal en mij hier kan meten met de nationale schaatstop! Dit is weer een stapje dichterbij mijn ultieme droom… de Olympische Spelen. Helpt u mij een klein en heel belangrijk stukje op weg in de richting van mijn ultieme droom?”

Klik hier om naar mijn Talentboek pagina te gaan!

Alle kleine beetjes helpen!

 

 

Seizoen tot nu toe

Geplaatst op

Het seizoen loopt tot zijn einde en het is tijd voor een update! De afgelopen maanden ben ik druk geweest met trainen en wedstrijden, maar daarnaast loop ik ook nog eens stage. Dat is de rede dat de updates even op zich hebben laten wachten!

Holland Cups

Dit seizoen was mijn eerste seizoen als NEO-Senior en moest ik het steeds vaker opnemen tegen grote namen. Het begin van het seizoen verliep niet helemaal als gehoopt, ik plaatste mij namelijk niet voor de eerste Holland Cup en dit betekende ook meteen geen plaatsing voor het NK afstanden. Dit zorgde er echter wel voor dat ik al mijn focus op het verbeteren van mijn techniek kon leggen en ik kon ervoor zorgen dat ik zo fit mogelijk aan de start van de volgende wedstrijden kon verschijnen. Dankzij een goed trainingskamp in Inzell lukte dit en plaatste ik mij voor Holland cup 2!

Deze Holland cup verliep erg goed en ik werd 15e op de 500 meter. Voordat ik aan deze wedstrijd begon, had ik helaas al last van mijn lies. Dit zorgde er voor dat ik tijdens mijn eerste passen van de 1000 meter te veel last had en moest uitstappen. Erg jammer natuurlijk, maar na mijn goede optreden op de 500 meter, was ik zo goed als zeker van plaatsing voor Holland Cup 3!

Andere wedstrijden en NK Pure Sprint

Tussen de Holland Cups door, reed ik nog wat wedstrijden in Heerenveen. Tijdens deze wedstrijden wist ik mijn PR op de 1000 meter aan te scherpen naar 1.22.44. Verder heb ik op de Kees Jongert Bokaal in Haarlem de 500 en de 1500 gewonnen en de 500 zelfs in een Toernooirecord! Tijdens deze wedstrijden heb ik mij weten te plaatsen voor het NK Pure Sprint (100-300-500) in Groningen. Deze vond 24 februari plaats en helaas was ik niet helemaal fit. Toch heb ik 3 goede ritten neer kunnen zetten en ben ik uiteindelijk 12e geworden!

De komende tijd heb ik nog een tweetal aan wedstrijden op het programma staan, waaronder het NK Neo’s op 3 en 4 maart. Hier rij ik de 1000 meter en ik hoop mij van m’n beste kant te kunnen laten zien! De laatste wedstrijd van dit seizoen zal de sprintvierkamp in Heerenveen worden. Hier rij ik 2 keer een 500 en een 1000 en hoop ik mijn tijden nog aan te kunnen scherpen.

Op dit moment ben ik al erg tevreden over dit seizoen, maar ik hoop hem ook nog mooi af te kunnen sluiten! Hieronder staat een filmpje van mijn 500 meter tijdens Holland Cup 2 in Alkmaar waar mijn tijd 41.77 was. (ik start in de buitenbaan).

 

De start van een nieuw seizoen

Geplaatst op

Nadat ik het vorige seizoen mooi had afgesloten met mijn eerste Holland cup, ben ik helaas geblesseerd geraakt. Door een scheurtje in een pees bij mijn enkel heb ik niet optimaal kunnen trainen. Helaas heb ik er op dit moment nog steeds last van, maar gelukkig zit er verbetering in!

Na veel fietsen en krachttraining was het tijd voor een trainingskamp in Inzell (Duitsland) in september. Hier verbleven wij 2 weken en reden we 2 weekenden wedstrijden. Tijdens de trainingen ging het erg goed en ik was ook zeker klaar voor de wedstrijden. Helaas viel het eerste wedstrijdweekend wat tegen. Het tweede weekend verliep echter stukken beter en zat ik zelfs erg dicht op mijn PR op de 1000 meter!

Op dit moment zit ik in een zware trainingsperiode en ga ik over een week weg naar nog een trainingskamp in Inzell. Hier zal ik mij proberen te plaatsen voor de tweede Holland cup en de Utrecht city Bokaal. Afgelopen weekend heb ik een wedstrijd in Heerenveen gereden en ook hier zat ik weer dicht op mijn PR! Dit belooft wat voor de volgende wedstrijden!

 

Dit seizoen zal voor mij in het teken staan om mezelf te verbeteren en uiteindelijk ook mijn tijden verbreken. Door een blessure in de zomer zal het helaas lastig worden om me ook te plaatsen voor de senioren wedstrijden, maar ik ga er alles aan doen om hier wel te staan!

Klik hier  om mijn wedstrijduitslagen te volgen en klik op de twitter volg button om op de hoogte te blijven van mijn resultaten!

 

Trainingskamp en eerste wedstrijd

Geplaatst op

Afgelopen week ben ik weer op trainingskamp geweest in Leeuwarden. Het is een pittig trainingskamp geweest en ik heb hard kunnen werken aan zowel technische als mentale punten.

Op maandag zijn we met het team vertrokken naar een boerderij in Leeuwarden. Eenmaal aangekomen zijn we meteen vertrokken naar de ijsbaan om de eerste ijstraining af te werken. Dit was wel weer even wennen maar het voelde al snel erg lekker. Dinsdag was mijn verjaardag en dat was mijn team niet vergeten! Taart met kaarsjes en een cadeautje was het gevolg. Die dag moest er natuurlijk ook nog getraind worden en dus zaten we al snel op de fiets en in de middag werd er een ijstraining gedaan. Woensdag en donderdag waren allebei erg zware trainingsdagen. Na donderdag was iedereen, inclusief ik zelf, dan ook redelijk opgebrand.

Zaterdag was het dan zover, voor vele hun eerste wedstrijd. Voor mij niet, aangezien ik de week daarvoor al een test wedstrijdje had gereden. Deze wilde ik rijden om mezelf even mentaal voor te bereiden op wedstrijden rijden. Deze tijden waren dan ook niet heel goed. De hele zaterdag gierde dan ook de leeuwarden-1000mzenuwen door mijn lijf: De winter gaat weer beginnen! Eenmaal bij de wedstrijd aangekomen was ik dan ook al best wel moe van alle spanningen van die dag. Maar dat hield me niet tegen om te genieten van deze wedstrijd en alles eruit te halen!

De 500 meter ging verrassend goed en met een opening van 11.58 en een grote misslag op de kruising, kwam ik uit op een eindtijd van 42.24. Wat maar liefst een seconde sneller was dan wat ik de week daarvoor reed! De 1000 meter ging niet heel goed. De trainingen en spanningen van de afgelopen week hadden er flink ingehakt en ik was dan ook snel op tijdens de 1000. De eindtijd was 1.26.79. Technisch liep het allemaal best wel goed en ik ben dan ook erg tevreden met deze hele week! Op naar de rest van de winter!

Hier ziet u een filmpje van de 500 meter in Leeuwarden:

Eerste trainingskamp

Geplaatst op

Vorige week is het eerste trainingskamp van start gegaan. We zijn met het team naar Leeuwarden gegaan om daar een week te schaatsen en daarnaast ook fietsen en sprongtrainingen te doen.

6 weken geleden heb ik op een training mijn enkelbanden ingescheurd dus het was nog spannend of ik wel mee zou kunnen. Gelukkig is alles meegevallen en heb ik aardig wat mee kunnen doen tijdens het trainingskamp! Het schaatsen ging erg lekker en ik heb ook weer veel nieuwe dingen geleerd. De manier van trainen in dit nieuwe team (sinds kort heet het team Beyond) is voor mij nog erg nieuw, maar ik kan me er wel goed in vinden.

Naast het harde trainen was er ook genoeg tijd voor gezelligheid. Het weer was prachtig en de camping waar we zaten, zat aan een meertje dus kortom, het was een prachtig kamp met een pracht team!

Nu we weer terug zijn, gaan de trainingen gewoon weer verder en gaan we er met zijn allen voor om er een mooi seizoen van te maken. Deze sfeer in de groep doet mij erg goed en ik heb het prima naar mijn zin in dit nieuwe team!

Nieuw seizoen, nieuw team

Geplaatst op

Het afgelopen seizoen heb ik ondanks vele tegenslagen, er toch nog een mooi seizoen van kunnen maken. Zo was mijn hoogtepunt mijn 5e plek op het NK afstanden 500 meter. Helaas was het niet zo succesvol in mijn team, mede daardoor heb ik besloten om komend seizoen aan te sluiten bij het team van Peter van de Rol Brouwer en Ilona de Groot. Hierin zitten 8 meiden en 5 jongens.

We zijn nu al een paar weken geleden begonnen met de zomertrainingen. Deze zomertrainingen zijn eigenlijk de zwaarste trainingen. Hier moeten we de basis leggen voor de winter en zorgen dat we fit zijn op de dagen dat het moet. We doen nu trainingen als hardlopen, sprongen, skeeleren, wielrennen en krachttrainen. Ook gaan we 15 juli op zomerkamp naar Leeuwarden, waar de hele zomer ijs ligt.

Ik denk in dit nieuwe team mijn plekje te vinden en er een heel mooi seizoen van te maken!